Hur Live Video Shopping kan ge en riktig butiksupplevelse från soffan😄

 

arrow down

Personal shopping i nätbutiken med videosamtal

Videochatt gör shoppingupplevelsen mer lik en riktig, även i en nätbutik. Den primära anledningen till att kunder föredrar att handla i en fysisk butik är den personliga servicen och rådgivningen kring rätt produkt för ändamålet. Det är därför av yttersta vikt för dig som nätbutik att göra upplevelsen både personlig och riktig, och så nära en upplevelse i en fysisk butik som möjligt. Kunden ska kunna få riktig personlig service, men med samma bekvämlighet som du som nätbutik erbjuder.

Fysiska butiker är fantastiska på kundservice. De har möjlighet att fokusera på de specifika behoven hos varje kund, svara på deras frågor och ge personliga, skräddarsydda rekommendationer tills det att besökaren är redo att handla. E-handlare däremot har en mycket bredare räckvidd än en fysisk butik och heller inget maxantal med kunder i butiken. Dessutom är öppettiderna dygnet runt och kunder från hela världen är välkomna, så länge de har en internetanslutning. 

Gör det lättare för dina kunder att handla exakt vad de behöver – var de än befinner sig. Med Live Video Shopping kan du ge den rådgivning och informationen som din kund behöver för att ta rätt köpbeslut. Via videochatt kan du sälja till kunder hemma i deras eget vardagsrum och genom videosamtal kan du hjälpa besökare att hitta den perfekta produkten för deras ändamål – samtidigt som du aktivt kan svara på frågor om produkten. Lite som i en fysisk butik, helt enkelt. 

Shoppa live i videosamtal är en beprövad metod

Att shoppa live via video är inte alls så nytt som flera kanske tror.
QVC & TV-Shop hägrade starkt våra tablå-tv och har gjort affärer med oss från soffan i flera år. 

Men sen pandemin tvingat hem oss glada shoppare, har provrummet nu förflyttat sig till vardagsrummet och köpbesluten tas från soffan. Medans kunder nu köar för att få komma in i fysiska butiker – för att sedan få köa till provhytterna och därefter köa vidare till kassan, har Live Video Shopping skapat butiksupplevelser i hemmet. Utan köer, men med en live shopping-känsla. Att shoppa live i med video i e-handeln kombinerar två viktiga faktorer: du kan möta upp din kund i din digitala butik (som har fler besökare än en fysisk butik) och erbjuda service till kunden personligen – i en konversation mellan fyra ögon. 

Live Video Shopping

Varför är Video Shopping i realtid bra?

Självklart ger du en mer riktig shoppingupplevelse om du faktiskt ser kunden som vill handla och kan visa upp dina produkter för kunden, men samspelet mellan säljare och kund blir också mycket mer
riktig och behovsanalysen mer träffsäker. I videosamtalet kan du ge bättre rådgivning och läsa kunden enklare än via text eller telefonsamtal. Men du har också chansen att visa engagemang och skapa förtroende hos din besökare, något som är väldigt svårt att lyckas med utan att ha interaktiv kommunikation med besökaren. 

Här kan du ge kunden självförtroende till ett köpbeslut och få dem att känna sig mer självsäkra med sin transaktion. Att erbjuda videochatt och personlig shopping i videosamtalet påverkar absolut din konvertering på hemsidan positivt, men även din servicenivå!

Vad live shopping med videochatt kan resultera i!

Marknaden efterfrågar idag digitala serviceverktyg som kan minska antalet felköp, returer och fel förväntningar. Effekten av att erbjuda din kund videosamtal är både bättre storleksuppskattning på produkter och rätt förväntningar. 

  • Minskat antalet returer
  • Ökad konverteringsgrad på hemsidan
  • Minskad klimatpåverkan
  • Nöjdare kunder
  • Upsell i en uppskattad kanal

Skillnaden mellan Livestream Shopping & Videoshopping

Att shoppa livestream innebär att ett företag visar upp sina produkter live via video till en bred grupp människor där flera kunder kan kommentera och engagera sig i produkterna som visas i videon. I ett videosamtal får kunden en mer personlig shoppingupplevelse där säljaren har möjlighet att ställa behovsfrågor och ge personlig rådgivning, unikt för just den kunden. Här är videochatt som kanal mer likt ett riktigt besök i butiken, medans Livestream Shopping är mer likt en auktion.

Vilka produkter skulle du sälja live i en videochatt?

Konsumenters beteendet har förändrats online. Vi vill åt den personliga servicen och få en upplevelse så likt en verklig butiksupplevelse som möjligt. Live Video Shopping är nu på allas läppar🤳

Det finns ett sätt för att både sysselsätta butikspersonal i den fysiska butiken och driva mer kunder till butikerna och det är att erbjuda Live Video Shopping via en chatt på hemsidan. Det blev så tydligt när pandemin slog till och flera butiker tvingas stänga och göra sig av med personal De hade enkelt hade kunnat ge besökare på hemsidan en riktig butiksupplevelse i den fysiska butiken istället, med hjälp av en videochatt och den duktiga butikssäljaren. 

Vem kan sälja i ett videosamtal?

🚗 Hallvärden i bilsalongen som visar upp bilen & interiören i en videochatt? Kanske prov-gasar för att du ska uppleva motor-vrålet

🛋 Säljaren i möbelaffären kan visa upp soffor med olika val & utföranden i ett videosamtal

👨‍🍳 Kökskonsulten som visar upp sitt showroom med olika utföranden av måttbeställda kök via video. Kanske prov-smäller-igen soft-close-luckor & demonstrerar induktionshällens smarta inställningar

🛍 Stylisten i varuhuset som med måttband & kompendiet med färgskalor, hjälper dig att plocka ihop en ny garderob via videosamtal

💆‍♀️ Hudterapeuten eller makeupartisten som konsulterar dig i produkter som passar din hudtyp eller hjälper dig nå önskat resultat. Kanske till och med testar om läppstiftet är kyssäkta?

⛵️Båtförsäljaren som tar med dig upp på däck och lär dig babord och styrbord samt konsultera dig i hur många fötter som är i en 33 fotare

5 tips för att få dina anställda i att börja sälja i videochatt

Utbildning för butikssäljare bör innehålla hur de effektivt använder videochatt i butiken/showroom för att driva försäljning och ge rätt rådgivning.

  • Skapa simulerade kundinteraktioner för att öva att betjäna kunder i videochatt, identifiera de bästa sätten att visa upp produkter och en idealisk position för att hålla den mobila enheten etc
  • Definiera en “standard-checklista” som säkerställer att medarbetare alltid representerar varumärket på ett rätt sätt (bakgrund, klädsel, hur man svarar på videochatten etc.)
  • Skapa en metodik för behovsanalys, merförsäljning, rådgivning och till sist avslut (sälj)
  • Lista de områden i butiken som har bättre (eller ingen) anslutning så att medarbetare vet vart de ska gå och aldrig blir förvånade över anslutningsproblem
  • Förklara när och hur man ska följa upp en kund när en videochatt avslutas

Videochatt är en effektiv kommunikationskanal för fysiska butiker att använda för att efterlikna ett “riktigt” personlig möte. Kunder får en direkt och omedelbar närvaro till en lokal butik. Videochatt som kommunikationsverktyg har blivit ännu mer värdefullt sedan COVID-19-pandemin, men är här för att stanna!

Möt kunden där den befinner sig och förstärk känslan av en riktig butiksupplevelse med videochatt.

Vill du veta mer om videochatt?